Kod:
1 HTML komutlari ve kullanimlari 1.1 Temel bilesenler: html, head, title, meta ve body 1.2 Renkler, body, font, ve h1..h6 1.3 Yazilari bicimlendirmek: kalin, yatik, ortalanmis, vs. ... 1.4 Sayfada resim gostermek 1.5 HTML sayfasina bag (link) yerlestirmek 1.6 Baglar yardimiyla etkilesimli kullanim ornegi 1.7 Ekran duzenine iliskin daha cok komut: 1.8 Sayfalarda tablo kullanimi 1.9 Basit bir HTML sayfasi icin gereken son noktalar
Kod:
2 Ileri duzey bilgilerden secmeler 2.1 Sayfalara 'meta' komutu ile kimlik vermek 2.2 Resimlerde 'MAP' kullanimi 2.3 Dinamik HTML
Baslamadan once su www editorunu calistirarak, ogrendiklerinizi bir yandan da deneyebilirsiniz.
1 HTML komutlari ve kullanimlari:
1.1 Temel bileşenler: html, head, title, meta ve body
Bir WEB sayfasının standard bileşenleri şunlardır:
<html> ve </html> : sayfanin baslangic ve bitisini belirtir.
<head> ve </head> : sayfanin baslik bilgileri 'title', 'meta' vs. buraya yerlestirilir.
<title> ve </title> : sayfanin iceriginin ne oldugunun tanitilmasinda kullanilir. Sayfada gorunmez ama netscape bunu sayfayi tanimlamakta kullanir.
<meta> : sayfanin icerigi hakkinda www tarayicilarina bilgi saglamak icin gereklidir.
<body> ve </body> : sayfanin iceriginin baslangic ve bitisini belirtmekte ve sayfa hakkindaki genel tanimlamalari yapmakta kullanilir.
Yukaridaki bu komutlarin, bir web sayfasinin icindeki siralari asagidaki gibidir. Bir yazi editoru (joe, pico, xedit, edit, vs.) ile ilk ornegimizi yazarsak:
Kod:
CODE <html> <head> <title>Bir HTML Denemesi</title> <meta> </head> <body> 'Bu sayfa insa halindedir', ya da 'this page is under construction' web sayfalarinda ille de olmasi gerektigi dusunulen sacma yazilardir. </body> </html>
Aslinda en basit web sayfasi soyle olabilir:
Kod:
CODE <html> Benim neyim eksik? </html>
sondaki '</html>' yi koymasak dahi www gosterici programi (lynx, netscape, ...) bunu bir HTML sayfasi olarak yorumlayacaklardir.
1.2 Renkler, body, font, ve h1..h6
Onceki ornekte '<body>' diye, asagidakinin basitlestirilmis bicimini kullanmistik:
<body>
Burada font ile kullanilan genel yazilarin rengi,
bgcolor ile arkaplan rengi,
text ile tanimsiz yazilarin rengi,
link ile uzerine gelince el hareketi cekilen yazilarin rengi,
vlink ile de secilmis baglarin rengi belirlenir.
renk belirtmek icin o rengin ingilizce adi ya da RGB degerleri onaltilik systemde verilir. RGB deki siraya gore 00-FF arasi uc deger kullanilir. Hepsi sifir ise hicbir renkten karistirilmaz. hepsi FF ise her renk maksimum oranda kullanilir ve beyaz elde edilir.
Ornegin salt bir kirmizi #FF0000 ile elde edilir.
ve arasindaki yazilar belirtilen renkte yazilir.
<h1> ve </h1> den <h6> ve </h6> ya kadar standard yazi tiplerinden biri secilerek yazi yazilir. h1 ile belirtilenler h6 ile tanimlananlardan daha buyuktur.
ornegin:
Kod:
<html> <h1>Sayfa basligi icin uygun buyuklukte harfler</h1> <h4>Bu harfler sanirim yazi icin yeterliler</h4> <h6> Gozleriniz bozuk degilse, ve her gun A vitamini aliyorsaniz bu yazi sizin icin okunabilir olmali.</h6> </html>
1.3 Yazilari bicimlendirmek: kalin, yatik, ortalanmis, vs. ...
Onceki ornekte <h1>, <h2>, ... ile yazilarin buyukluklerini ayarlamanin basit bir yolunu gormustuk. HTML sayfamizin yazilarina biraz daha kisilik kazandirmak icin asagidaki komutlari da kullanabiliriz.
ve arasindaki yazilar koyu gorunur.
ve arasindaki yazilar ise italik basilir.
<blink> ve </blink> arasindaki yazilar ise yanip soner.
ve arasindaki yazilar ortalanir.
ve
ile sinirlanan yazilarin goruntusunde ayarlama yapilmaz. Yani birden fazla bosluk varsa bunlar bir tane olacak sekilde azaltilmaz.
paragraf basi yapmak icin kullanilir.